Bladwijzer: [e-Books schrijven]

Een e-Book schrijven is echt verbazingwekkend simpel - en hoeft helemaal niets te kosten.

 1. Je ontwerpt je e-Book gewoon in MS-Word. Gebruik alle toeters en bellen die je binnen Word tot je beschikking hebt en maak er wat moois van.
 2. Als je klaar bent, bewaar je je document als HTML-bestand. N.B. Je kunt ook direct HTML-bestanden maken met een zgn. HTML-editor. Er zijn vrij veel gratis HTML-editors in omloop. Zoek maar eens op de woorden html editor gratis download ... de laatste keer dat wij dat deden vonden we ruim 75.000 sites!
 3. Klik vanuit Windows Verkenner op het bestand: als alles goed is, zal het bestand automatisch door je browser (de meeste mensen gebruiken standaard Internet Explorer) geopend worden en ziet alles er precies zo uit als je bedoelde.
 4. Waarschijnlijk is dit echter niet zo Ö ;-) Ö verbeter alles tot het er uitziet zoals je het zou willen publiceren.
Op dit moment moet je een keuze maken: ga je een .pdf e-Book maken of een .exe? Een .pdf-bestand kan ook door niet Windows-gebruikers gelezen worden, maar daar is de (gratis) Acrobat Reader voor nodig. Een .exe-bestand kan alleen door Windows-gebruikers gelezen worden, maar daar hebben ze dan verder geen andere software bij nodig.

.pdf e-Books
 1. Voor .pdf e-Books heb je het programma HTMLDOC nodig, wat gratis kan worden gedownload vanaf htmldoc.org (versie 1.8.24).
 2. HTMLDOC komt als zip: unzippen, aanklikken en het installeert zichzelf.
 3. Start HTMLDOC en voer minimaal de volgende stappen uit:
  • kies in het Input-scherm bij [Document Type] voor Continuous
  • klik op [Add Files] en browse naar het HTML-bestand waar je een .pdf-bestand van wilt maken
  • klik in het Output-scherm op [Browse] en geef aan welke naam het .pdf-bestand gaat krijgen en in welke map het moet komen te staan
  • kies bij [Output Format] voor PDF
  • klik op [Generate] en klaar ben je!
 4. Met HTMLDOC is ook ons gratis .pdf e-Book met "250 IdeeŽn voor een e-Book" gemaakt.
.exe e-Books
 1. Download de gratis e-Book compiler van Jan Verhoeven: die heet SbookBuilder en is verkrijgbaar vanaf jansfreeware.com.
 2. Unzip SbookBuilder (download eerst winzip als je dat nog niet hebt) en verwijder de laatste regel uit het bestand SBOOKBUILDERxx.ini (dat is de regel met "lastDir=G:\JANS\SBOOKBUILDER\demo-book"), anders krijg je het programma waarschijnlijk niet opgestart.
 3. Start SbookBuilder en voer minstens de volgende stappen uit:
  • wijs de folder aan waar je e-Book staat
  • kies het bestand waarmee je e-Book geopend moet worden
  • geef je boek een titel
  • klik op [Create e-Book]
  • geef het bestand dat SbookBuilder daarna gaat maken een naam en klaar ben je!
 4. Met SbookBuilder is ook ons gratis .exe e-Book met "250 IdeeŽn voor een e-Book" gemaakt.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eigen e-Book gemaakt! Nu kun je alle geÔnteresseerden een exemplaar geven. Of proberen je e-Book te verkopen (dŠt klinkt vast ook heel intere$$ant :-).
Overigens hebben beide programma's (HTMLDOC en SbookBuilder) nog meer opties, maar het onderzoeken daarvan laten we aan je eigen creativiteit over. Als je de verschillen tussen de twee versies van ons 250 IdeeŽn e-Book met elkaar vergelijkt, zie je al vrij snel een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat SbookBuilder geen Internet-links aankan maar alleen interne links naar andere pagina's van het boek. Daar staat tegenover dat HTMLDOC maar drie verschillende lettertypen aankan en geen aparte achtergronden binnen tabellen. En zo zijn er nog een stuk of wat verschillen.